Základným znakom čokolády pre čokoládové fontány je hlavne vysoký podiel kakaového masla a tiež to, že sú vo forme malých kôstok alebo lentiliek. Všeobecne platí čím menšie, tým lepšie. Je to základný predpoklad pre jednoduché a rýchle rozpúšťanie čokolády.
Najkvalitnejšia z čokolád pre čokoládové fontány je čokoláda Callebaut. Tá sa dodáva vo forme šošoviek s priemerom cca 10 mm. Čokoláda Carla pre čokoládové fontány má priemer cca 17 mm. Ak je čokoláda dodávaná vo väčších kusoch, potom je vhodné pred použitím vo fontáne čokoládu rozlámať alebo nastrúhať.
Na našich stránkach nájdete iba špeciálne čokolády pre použitie do čokoládovej fontány, ktoré sa nemusia dodatočne riediť. Pre dokonalý zážitok a bezproblémovú prevádzku čokoládovej fontány odporúčame použitie luxusnej belgickej čokolády Callebaut. Lacnejšou, ale veľmi dobrou variantou je použiť do čokoládovej fontány mliečnu alebo horkú čokoládu do fontán zn Carla. Ďalšou čokoládou vhodnou do fontán je čokoláda značky Sephra. Táto firma je najväčším výrobcom čokoládových fontán a u firmy Barry Callebaut si necháva vyrábať špeciálnu čokoládu do fontány pod vlastným označením.
Možno použiť aj iné druhy čokolády na fontány, ale prídete tak o jedinečnú chuť a vôňu belgickej čokolády Callebaut, ktorá je považovaná za najlepšiu na svete. Táto čokoláda do čokoládovej fontány a na fondue má výnimočné vlastnosti a lepšie tečie, ako iné druhy čokolády. Je to dané vyšším obsahom kakaového masla, ktoré je v bežných čokoládach nahradzované rastlinnými tukmi a pre použitie vo fontánke na čokoládu treba normálne čokoládu upravovať do patričnej konzistencie pridávaním kakaového masla. To pri malých skúsenostiach s prípravou čokolády do čokoládovej fontány môže viesť k zničeniu celého pripravovaného množstva čokolády.