čokoládová fontánaPri výbere čokoládovej fontány je rozhodujúci účel, pre ktorý si čokoládovú fontánu zaobstarávate, množstvo peňazí, ktoré ste ochotný do čokoládovej fontány investovať a samozrejme aj Váš vkus - niektoré fontány sa Vám jednoducho páčia a iné nie.

Ak predpokladáte, že čokoládovú fontánu použijete napríklad raz na svadbu a potom ju vytiahnete dvakrát alebo trikrát za rok, potom je zbytočné vyberať medzi gastro fontánami, ale vyberte si domácu čokoládovú fontánu. V prípade, že máte pre čokoládovú fontánu častejšie využitie, vyberte si niektorú z čokoládových fontán pre gastronómiu.

Pri rozhodovaní medzi jednotlivými čokoládovými fontánami je okrem subjektívneho hodnotenia dizajnu dôležité porovnať: výšku čokoládovej fontány (kaskády), dobu prevádzky, pomer objemu nádoby a minimálneho množstva pre vytvorenie kaskádovitého efektu a príkon čokoládovej fontány.

Vyššia čokoládová fontána vyzerá efektne a viac zaujme pozornosť. Podstatné je tiež to, že sa v čokoládovej fontáne s kaskádou vysokou 10 či 15 cm namáčajú potraviny ťažšie ako vo fontáne s kaskádou vysokou 20 až 30 cm.

Pomer medzi objemom nádoby a minimálnym množstvom čokolády potrebnej pre vytvorenie kaskádovitého efektu je rozhodujúca pre určenie počtu obsluhovaných osôb jednou čokoládovou fontánou. Ak je objem nádoby 0,5 litra a minimálne množstvo čokolády 0,4 litra potom z toho vyplýva, že po odobratí 0,1 kg čokolády (1 kg je asi 0,9 litra) prestane fungovať kaskádový efekt a čokoláda bude stekať len v pramienkoch alebo vôbec . Pritom sa dá počítať, že jedna osoba spotrebuje priemerne asi 0,05 kg čokolády. Malá nádoba znamená nutnosť častého doplňovania čokolády do čokoládovej fontány.

Ďalším dôležitým faktorom pri výbere čokoládovej fontány je jej príkon a tiež prevedenie vykurovacieho telesa čokoládovej fontány. Na tomto parametri závisí rýchlosť ohrevu čokoládovej fontány. Jednoznačne najrýchlejšie rozpustia čokoládu čokoládové fontány značky Sephra. V ideálnych podmienkach môže byť čokoláda rozpustená u niektorých typov týchto fontán už za štyridsať minút. Pri ostatných čokoládových fontánach trvá rozpúšťanie čokolády podstatne dlhšiu dobu. Je to mimo príkonu dané aj tým, že čokoládové fontány Sephra majú veľmi kvalitné prevedenie vykurovacieho telesa, ktoré má veľkú styčnú plochu s antikorovou nádobou čokoládovej fontány.

Svetový štandard kvality čokoládových fontán udávajú americké fontány značky Sephra. Gastro čokofontány Sephra vynikajú najmä tichou prevádzkou, kvalitou spracovania a kvalitou použitých materiálov. Okrem čokoládových fontán Sephra ponúkame na predaj aj cenovo dostupnejšie čokoládové fontány vhodné pre domáce použitie aj pre gastronómiu.

Čokoládové fontány pre domáce použitie majú plastovú prevodovku a oproti gastro fontánám nie sú vhodné pre pravidelnú prevádzku, sú podstatne jahoda v čokoláděhlučnejšie, sú málo odolné proti aj malému preťaženiu a ich použitie je obmedzené na 1-5 hodín denne, podľa druhu fontány. To je samozrejme dostatočne dlhá doba prevádzky pre domáce oslavy a pre tieto akcie ich môžete bez obáv používať. Fontány pre domáce použitie majú životnosť približne 100 hodín prevádzky a pritom nezáleží na veľkosti, cene alebo značke fontány. Obmedzenie doby prevádzky, nižšia životnosť a vyššia hlučnosť fontán (príklad tu) pre domácnosť je daná hlavne ich plastovou prevodovkou. Preto čokoládové fontány vybavené plastovými prevodovkami, čo sú prakticky všetky fontány do ceny cca 100 €, neodporúčame pre použitie pri podnikaní a v gastroprevádzke, pretože na prirodzené opotrebenie sa nevzťahuje záruka. Najlacnejši fontánou bez prevodovky je fontána Sephra Select.

Čokoládové fontány pre gastronómiu sú prispôsobené pre dlhšiu dobu prevádzky a častejšie použitie a majú využitie pre cateringové firmy, v cukrárňach, hoteloch, na veľkých spoločenských akciách a podobne. Zvyčajne sú riešené tak, že ich špeciálny motor je priamo napojený na šnek a tým odpadá najproblémovejšia časť čokoládovej fontány, ktorou je prevodovka.